luni, 7 iulie 2008

We are all going to die!

In ciuda titlului cu iz ironic, tema postului e destul de serioasa.
Am vazut ieri un documentar, A unsprezecea ora, in care se tratau teme ca incalzirea globala, how we are all going to fry, cat de mult se greseste la nivel global, prin poluarea la nivel industrial si asa mai departe.
Oricum, documentarul iti da fiori.
Si discutand cu o colega documentarul, mi`am dat seama ca la nivel de constiinta a unui om, nu ai cum sa schimbi lucrurile. Ok, tu nu iti mai iei masina, dar alti 10 isi vor lua, si ce e masina ta, pe langa marile uzine, pe langa traficul intens al avioanelor si, din nou, asa mai departe.
Da, eu vreau sa reciclez, si toate ziarele pe care le citesc le voi pune in ghenele pentru reciclare, dar ghenele sunt cam departe pentru blocul meu, pentru ca firma de salubrizare din sector nu are bani sa`si cumpere utilaje speciale pentru a ridica materialele reciclabile, si pana car o sacosa de ziare pana haaaat, ca nu vreau sa`mi iau masina, s`ar putea sa mi se duca spiritul civic la primul cos de gunoi. Si mai e o chestiune, depasind spatiul personal, de altfel care poate face diferenta, unii oameni mari, la o intalnire in Londra, au spus ca, ok, vreti sa punem utilaje, tehnologii environment friendly, si care sa polueze spre zero? Ok, in secunda doi le instalam, dar benzina va costa de 3 ori mai mult. Si in momentul de fata atati soferi protesteaza din cauza pretului benzinei.
Si totusi, macar daca, si vorbesc in categoria mea de varsta, mai multi tineri ar recicla, si si`ar lua biciclete si trotinete, mai multi tineri ar gandi ca mine, ca mai exista atii ca ei, si poate impreuna pot face o diferenta. Dar cei care tin lumea in mana acum au alte griji, ca pana planeta se duce dracu`, ei mor si nu vor suferi. Si pana vine noua generatie, sper cu noi conceptii si credinte, s`ar putea sa fie prea tarziu sa mai schimbe ceva.
Oricat de naiva as fi sa cred ca pot face diferenta, tot pe jos, cu ratb/ metrou sau trotineta voi merge. Si tot voi insista sa reciclez, si tot voi stinge lumina sau calculatorul cand nu am nevoie de ele. Pentru ca`mi pasa. Si asta e minimul de efort pe care pot sa`l depun. Infim.

"Noi trebuie sa devenim schimbarea pe care o cautam in lume", Gandhi.

http://youtube.com/watch?v=7IBG2V98IBY

3 comentarii:

  1. chiar daca am arunca sclilele la containerul special pt. sticla, ziarele, revistele la containerul pt. hartie etc, sistemul din romania inca nu permite reciclarea la groapa de gunoi. Adik marele scandal e ca oricum noi putem arunca civilizat gunoiul dar la groapa de gunoi oricum se va amesteca hartia cu sticla. PS. metroul e mult mai ok decat RATB iar cand e cazul de RATB poti pleca cu ceva timp inainte de acasa, job, club etc si sa mergi pe jos.

    RăspundețiȘtergere
  2. zis si facut (cei drept, inainte sa citesc postul)! azi, pentru ca a plouat, am mers pe jos din vitan pana la unirii si tot nu m`a depasit ratb`ul. Asa ca plec mai devreme ca sa merg pe jos. :p

    RăspundețiȘtergere
  3. completare: a plouat si s-a blocat traficul.

    RăspundețiȘtergere