luni, 5 iulie 2010

Cel mai bun post despre inundații

Un post foarte bine scris, la obiect! Vreau să se audă cât mai TARE ce a spus domnul aici, pentru că spune exact lucrurilor pe nume. Păcat că mesajul însă nu o să ajungă la urechile care trebuie...
Mai jos aveți articolul, să mă asigur că nu vă e lene să dați click. :)

„Dupa 2004, aproape ca nu a existat an in care sa nu discutam despre inundatii si despre persoanele care au ramas fara case. Mii de oameni sunt in acest moment evacuati, zeci de oameni au murit, sute sau chiar mii de case au fost afectate de inundatii. In acest context, cred ca ar fi bine sa intelegem ca:

- nu este acum momentul sa cautam vinovati– atunci cand vezi cum apa iti intra in casa, chiar nu este momentul potrivit pentru a cauta vinovati. Se consuma o gramada de timp si resurse cu discutii sterile de tipul “de ce am ajuns aici?”, “cine a taiat padurile?” sau “cine a furat banii de diguri?”. Ajuta la ceva aceste discutii? Nu ar fi mai bine sa discutam despre ceea ce putem face pentru a minimiza efectele inundatiilor, si sa lasam goana dupa vinovati pentru mai tarziu?

- uneori nu te poti impotrivi naturii – debitul mediu istoric al Siretului este de 280 mc/s. In urma cu cateva zile, debitul a ajuns aproape 2.900 de mc/s. In aceste conditii, niciun dig nu te mai poate ajuta, iar singurul lucru pe care autoritatile il pot face este sa limiteze pierderile.

- politica trebuie lasata la o parte - chiar nu este momentul sa politizam situatia. Sunt Basescu si Boc de vina pentru ca a plouat mult sau pentru ca in anumite zone nu exista diguri? Poate, insa incercarea unor politicieni de a castiga capital electoral din suferinta oamenilor este de-a dreptul penibila.

- nu este necesara prezenta lui Basescu! In Romania, nevoia unui tatuc pare a fi mai mare decat oricand. Sa vina Basescu in localitatile inundate si sa faca ce? Sa promita ajutoare, case, diguri? Cand vom intelege ca nu este treaba presedintelui sa umble cu cizmele prin apa si sa dea indicatii? Asta este treaba celor care chiar se pricep. Presedintele, oricare ar fi el, poate sa transmita mesaje de incurajare, nu sa faca promisiuni populiste sau sa se certe cu sinistratii.

- au murit zeci de oameni – si in acest an, inundatiile au facut victime. In momentul in care lucrurile vor reintra in normal, ar trebui sa cada niste capete. Au murit oameni pentru ca X,Y sau Z nu si-a facut treaba? Afara si “la zdup”!. In ultimii 10 ani, inundatiile au cauzat moartea a peste 300 de persoane. A platit cineva?

- avem nevoie de o strategie coerenta de lupta impotriva inundatiilor -trebuie construite diguri, satele situate in zone inundabile trebuie stramutate (chiar daca locuitorii refuza!), zonele despadurite trebuie reimpadurite. Din nefericire, ne gandim la toate acestea abia dupa ce apa ne-a ajuns la gat.

- oamenii trebuie responsabilizati - nu este posibil sa iti construiesti o casa fara autorizatie intr-o zona usor inundabila, iar dupa ce ti-a luat apa casa, sa ai pretentia ca statul sa iti construiasca una noua, eventual in acelasi loc.

Mai departe, este anormal sa nu iti asiguri casa pe motiv ca nu ai/nu vrei sa platesti anual 100 de lei pentru asigurare. Statul nu este mama tuturor ranitilor si nu poate construi in fiecare an case, iar oamenii ar trebui sa isi poarte si singuri de grija. Casele care nu pot fi asigurate pentru ca se afla in zone cu risc ridicat de inundatii trebuie daramane si reconstruite in zone in care riscul este mai mic.

- televiziunile au un comportament regretabil - goana dupa senzational a televiziunilor este absolut de regretat: ne sunt obsesiv aratati oameni plangand, oameni care injura autoritatile, pe primul ministru sau pe presedinte, vedem reporteri punand intrebari idioate si alergand dupa sinistrati pentru a le smulge o declaratie (“ce veti face acum ca nu mai aveti casa?”, “cine credeti ca este de vina ca apa v-a luat casa”), vedem o gramada de dezbateri in care opozitia injura puterea, dezbateri in care se discuta despre casele ministrilor in contextul inundatiilor (“oamenii au ramas fara locuinte, iar “astia” au o gramada de case) samd.

- trebuie sa ii ajutam pe sinistrati – dincolo de discutii si dezbateri, se afla drama oamenilor loviti de ape. Dan Popa si Dan Selaru, doi dintre bloggerii Hotnews au pus la cale o actiune de strangere de ajutoare pentru sinistrati, detalii aici. Daca puteti sa ajutati, va rog sa ajutati. Multumesc.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu