marți, 16 decembrie 2008

... pot cauza cancer!

Tocmai am citit un articol in Green Report, referitor la lumanari. Primul instinct pe care l`am avut a fost sa cred articolul va incerca sa ne convinga sa folosim de acum lumanarile in loc de becuri, ca si asa fac o lumina mai placuta, ca si asa vine Craciunul, ca si asa, si asa. Nu ma intelegeti gresit, sunt pro reciclare si sunt atenta pe cat pot. Dar articolul asta, dupa cum ar spune Kramer, just blew my mind.

"In urma cercetarilor Agentiei pentru Protectia Mediului din US si a Asociatiei Americane de Cercetare a Plamanilor s-a dovedit ca lumanarile emit o varietate infricosatoare de compusi organici volatili inclusiv acetona, benzen, tetraclorid de carbon, monoxid de carbon si xilina. Pe langa acestea, ca orice materie care arde, lumanarile produc particle de funungine microscopice care pot contine metale grele toxice eliberate din fitilul lumanarii."

Fara gluma, acum inteleg de ce persoanelor care nu obisnuiesc sa mearga la slujba de duminica li se face rau. Stiam ca de la lumanari si caldura, dar acum avem declaratia stiintifica. Probabil de asta unele biserici au renuntat la lumanari si au adoptat metoda beculetelor. But wait, there's more!

"In afara felului in care fitilul este facut, cat de curat arde o lumanare depinde de alti cativa factori, inclusiv de tipul de ceara din care este facuta, daca este parfumata sau colorata si cat de lung este fitilul. Un fitil prea mare va produce mai multa funingine decat un fitil mai scurt."

Well of course dumbass! Daca fitilul este mai lung produce mai multa funingine, pentru ca este mai multa materie! Si referitor la lumanarile parfumate si colorate, alea care au bucati de portocala, sau boabe de cafea, ce efect au? Oare cancerigen?

BINENTELES! Stati numai sa enumar cateva din afectiunile cauzate de ingredientele din lumanari:
  • plumb: probleme la inima, rinichi, creier, sistemul nervos central. Copii pot suferi tulburari comportamentale si depresii.
  • cadmiu (?): ingalbenirea dintilor..., uscarea pielii, obosela. Toxic pt rinichi, oase, ficat afecteaza sistemul imunitar.
  • parfumuri: pot cauza cancer, defecte de nastere etc.
  • insiruire de substante chimice din care am inteles numai "aromatice": iritatii respiratorii, ale pielii, ochilor, greata, dureri de cap. (asadar, daca ati facut in repetate seri dragoste, nu va faceti griji de greturi, sunt probabil de la lumanarile aprinse)
  • microparticulele: expunerea pe termen lung creste riscul mortii prin atac de cord.

Si tot asa fara numar. Dupa cum ar spune un banc, nici in lumanari nu mai poti sa ai incredere. Si astea dauneaza grav sanatatii, cauzeaza cancer, duc la grave probleme de sanatate sau moarte. Asta pana cand se va trei o companie care produce lumanari sa spuna ca pun nu stiu ce compus care anihileaza si chiar absoarbe funinginea.

Pana la urmatorul articol care ne va sfatui sa aprindem lumanari in loc de becuri, ma duc sa`mi aprind o lumanare... si nu pe piept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu