miercuri, 6 august 2008

Guns and roses


Nu am sa ma refer la formatie, in ciuda titlului, ci la arme. Ati vazut"Traficantul de arme" cu Nicholas Cage sau "Blood diamonds" cu Leonardo di Caprio? Sunt doua filme excelente, ce fac parte din acea categoria care prezinta o realitate, fara final fericit. Sunt filme care te scot din naivitate si`ti arata cat de mica e lumea, cat de modificata in realitate. Ca sa fiu inteleasa mai bine, intelegi, spre exemplu de ce a fost razboiul; civil in Siera Leon. De tot in ceata?
In "Blood diamonds" era o scena in care se povestea ca de fiecare data cand in Africa se gaseste o resursa, precum petrol, cauciuc, diamante, se isca un razboi civil. Acesta era si cazul in film. Pe scurt: s-au descoperit mine cu diamante. Au aparut rebelii, care cautau diamante, pe care luau arme, pe care le foloseau sa distruga comunitati, sa ia ostatici sa le caute diamante pentru ica niste arme, a, si ca sa lupte impotriva guvernului. Erau niste "baieti destepti" care luau diamantele, le duceau in tara alaturata, le exportau de acolo, dar de fapt se exporta mai mult decat era pe hartie, desigur nu foarte scump, sa ne permitem. Diamantele erau luate dai mai susii baieti destepti, care finantau tot acest transport, cumparau diamantele, iar surplusul il puneau intr`un seif, pentru ca oferta sa fie mica, pentru ca pretul sa fie mare. Nice doing business with you!
Asta in timp ce, revin, in Africa era razboi civil, in timp ce rebelii furau copii, pe care ii educau sa omoare, si ei omorau. Scena care mi`a ramas in minte este aceea a unor copii, cu arma in mana, care trageau de parca era un pistol cu apa. Si nu puteai sa te duci sa`i tragi de urechi, ca te omorau. Acestia sunt guns and roses.
Si ca un supliment, in (God bless) America, in Florida, daca iti luai un credit, primeai bonus o arma. Un puscoci, to be precise. Si tot in (God bless) America, exista un fel de comitet al sustinatorilor armelor, care se leaga de mai orice, sa forteze statul sa faca arma legala la purtator si acolo, si acolo...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu